CE Stories

Creative Europe Stories (CE Stories) su priče o uspješnim kulturnim organizacijama i ustanovama  iz Bosne i Hercegovine koje su dobile sredstva iz programa Kreativna Evropa u ciklusu 2014-2020.

 

 

 

 


 

 

 

 

Kulturni centar Trebinje

Kulturni centar iz Trebinja je kao lider projekta dobio grant od programa Kreativna Evropa u sklopu konkursa za Zapadni Balkan. Projekat pod nazivom “Re- branding of Cultural Institutions in Western Balkans” biće realizovan u narednim godinama, a ukupni iznos granta dodijeljenog od strane Kreativne Evrope je 466,852.00 EUR. O važnosti učestvovanja u jednom ovakvom velikom evropskom kulturnom projektu govori Miljan Vuković, umjetnički direktor u Kulturnog centra u Trebinju.

 

 

 

 

 

OKC Abrašević, Mostar

Omladinski kulturni centar Abrašević iz Mostara dobio je grant od programa Kreativna Evropa u sklopu konkursa za Zapadni Balkan. Projekat pod nazivom “Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration” biće realizovan u narednim godinama, a ukupni iznos granta dodijeljenog od strane Kreativen Evrope je 424,010.00 EUR. O važnosti učestvovanja u jednom ovakvom velikom evropskom kulturnom projektu govori Ronald Panza, umjetnički direktor u OKC Abrašević.

 


 

 

 

 

 

“Kuća dobrih tonova”, Srebrenica

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je jedna od pet bosanskohercegovačkih organizacija koje su dobile sredstva iz fonda Kreativna Evropa, u okviru konkursa za podršku projektima kulturne saradnje objavljenog krajem 2019. godine za projekat pod nazivom “Songs for Europe” (SfE). “Songs for Europe” ima za cilj kreiranje online baze podataka/biblioteke i definiranje najbolje prakse muzičke pedagogije kroz inovativne i efektivne IT metoda/programe za oblast horskog pjevanja.

SfE projekt se fokusira na dijelenje znanja i razvoja IT alata/programa koji mjere pažnju, angažman i pjevačke performanse studenata i mladih umjetnika. SfE će također kreirati online bazu podataka/biblioteku sa pedagoški relevantnim repertoarom i analiziranim nastavnim sekvencama koje će biti dostupne javnosti, školama i svim ostalim organizacijama iz oblasti muzičke edukacije.

“Velika je čast za organizaciju “Kuća dobrih tonova” da bude dio jednog velikog međunarodnog projekta i dio tima koji radi na kreiranju inovativne i efektive metodologije rada iz oblasti muzičke edukacije. U projekat su uključeni međunarodne organizacije kao što su El Sistema i Superar i čitav projekt će biti pod vodstvom prof. Geralda Wirtha, koji je predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka. Sama spoznaja da kao ravnopravni partneri ulazimo u projekt sa ovakvim svjetski priznatim stručnjacima i međunarodnim organizacijama nam predstavlja veliku čast i potvrdu kvalitete naše organizacije”, kaže Ismar Porić, izvršni direktor organizacije „Kuće dobrih tonova“ i koordinator projekta „Songs for Europe“ koji je nagrađen od strane fonda Kreativna Evropa.