Završen 69.-i Kanski filmski festival

MEDIA

U nedjelju 22. maja, završen je 69.-i Kanski filmski festival. Tokom jedanaest dana, koliko je trajao festival, u okviru takmičarskog dijela festivala kao i u sklopu paralelnih događaja -Directors' Fortnight i Semaine de la Critique - prikazano je 23 filmska projekta podržana od strane MEDIA potprograma Kreativne Evrope.

U okviru takmičarskog dijela, od ukupno 21 prikazanog filma koji se takmičio za nagradu Palme d'Or, 10 je podržano putem MEDIA potprograma, a nagradu je osvojio upravo jedan od njih, “I, Daniel Blake” britanskog režisera Kena Loacha.

Još četiri podržana filma su prikazana u podsekcijama ovog festivala  (pri čemu su se tri takmičila u Un Certain Regard sekciji), pet filmova je prikazano u sklopu Directors' Fortnight sekcije i četiri u okviru Semaine de la Critique programa. Ova 23 filma uključuju producente iz 15 zemalja Evrope , pri čemu je u ove filmske radove Kreativna Evropa MEDIA investirala €2.1 milliona kroz svoje pozive za distribuciju, razvoj i međunarodne koprodukcijske fondove. Listu ovih filmova možete pogledati ovdje.

Pored filmskog takmičenja, MEDIA Kreativna Evropa je na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu obilježila svoju 25.-u  godišnjicu kroz niz aktivnosti i diskusija, na kojima su učestvovala mnoga značajna imena iz svijeta filmskog stvaralaštva, kao i direktor festivala  Pierre Lescure i komesar za digitalnu ekonomiju i društvo Günther H. Oettinger.

U proteklih 25 godina, Kanski filmski festival je prepoznao kvalitet Evropskog filmskog stvaralaštva i nagradio 42 filma podržana od strane MEDIA potprograma Kreativne Evrope, pri čemu je preko 20 miliona evra investirano u njihov razvoj i distribuciju. Od ukupno 42, njih 31 su koprodukcije koje povezuju 25 zemalja.

Listu filmova podržanih od MEDIA potprograma, koji su nagrađeni Kanskim nagradama od 1991. godine pa do danas, možete pogledati u prilogu.