Tanja Stupar-Trifunović, književnica iz Banjaluke, dobitnica Nagrade EU za književnost za 2016.-u godinu

Tanja Stupar Trifunović
KULTURA

 

Tanja Stupar-Trifunović, književnica iz Banjaluke, dobitnica je Nagrade Evropske Unije za književnost (European Union Prize for Literature-EUPL) za 2016.-u godinu,  za svoj roman "Satovi u majčinoj sobi".

Ova  književna  nagrada, koju finansira Evropska Komisija kroz program Kreativna Evropa, dostupna je književnicima iz 37 zemalja (članice EU, zemlje kandidati za ulazak u EU kao i zemlje koje spadaju u Evropsku ekonomsku zonu). Svake godine, u jednoj trećini od ukupnog broja zemalja učesnica, nacionalni žiriji biraju tri kandidata iz svoje zemlje, tako da u trogodišnjem ciklusu, sve zemlje budu zastupljene. Ova nagrada pruža šansu dobitnicima za prevođenje njihovih djela na više evropskih jezika i time im omogućavaju da dosegnu širu, internacionalnu publiku i dotaknu čitaoce koji su se nalazili s one strane lingvističkih i nacionalnih barijera.

Tanja Stupar – Trifunović, rođena je u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Odsjek srpski jezik i književnost, u Banjaluci. Objavila je četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Radovi su joj prevođeni na engleski, njemački, poljski, slovenački, makedonski, danski  i francuski. Njena knjiga "O čemu misle varvari dok doručkuju" bila je u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Europu (CEE Literature Award).Dobitnica je Književne nagrade ''Fra Grgo Martić'' za najbolju knjigu poezije za 2009. godinu za svoju knjigu poezije ''Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću'', kao i  nagrade Počasno Racinovo priznanje 2014. godine. Roman “Satovi u majčinoj sobi” osvojio je treće mjesto na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni rukopis romana u 2014. godini. Glavni i odgovorni urednik je časopisa za književnost, umjetnost i kulturu “Putevi”, a zaposlena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

Prvo izdanje ove knjige, u izvedbi Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu, može se naći u njihovim knjižarama širom RS, a u pripremi je i drugo izdanje u izvedbi Izdavačke kuće Šahinpašić.

Sinopsis knjige možete pročitati u PDF prilogu.