Evropski audiovizuelni opservatorijum: Praćenje mjera vezanih za evropski audiovizuelni sektor u kontekstu pandemije virusa COVID-19

EAO
MEDIA

Kriza COVID-19 predstavlja veliki izazov za audiovizuelni sektor. Kao odgovor na to, vlade i organizacije iz ovog sektora donose mjere kako bi podržale i vodile razne industrije i njihove profesionalce kroz ovaj period. U skladu s tim European Audiovisual Observatory - Observatoire européen de l'audiovisuel (Evropski audiovizuelni opservatorij) je započeo istraživački projekat praćenja podataka o donesenim mjerama koje se odnose na evropsku audiovizuelnu industriju u kontekstu trenutne pandemije. Skupljene podatke objavili su u javno dostupnom dokumentu, koji se svakodnevno nadopunjuje novim podacima o provedenim mjerama.
Od sredine marta 2020. godine skupljene su informacije o posebnim nacionalnim mjerama usmjerenim na podršku i usmjeravanje audiovizuelnog sektora u 41 državi članici Evropskog audiovizuelnog opservatorijuma, kao i mjere uvedene na nivou Evropske unije a između ostalih i mjere u okviru Programa Kreativne Evrope Evropske komisije.
Mjere koje se prate uključuju mehanizme kao što su javna podrška, regulacija, smjernice, industrijski sporazumi i izjave o politici i mjere koje se odnose na međusektorske oblasti poput mjera podrške preduzećima i malim i srednjim preduzećima ili mjere za radnike u ovom sektoru.
Detaljne informacije o ovom istraživačkom projektu kao i samu tablicu s podacima o provedenim mjerama možete naći na službenoj stranici Evropskog audiovizuelnog opservatorija.