Književni prevodi

kreativna evropa kultura književni prevodi
KULTURA

Koja je namjena ovog programa? 

Kreativna Evropa podržava inicijative prevođenja i promovisanja književnih djela širom Evropske unije, s ciljem povećanja dostupnosti i čitalačke publike visokokvalitetne evropske književnosti.

Šta podržava?

• Prevod i objavljivanje „paketa“ književnih djela sa odabranih jezika i na odabrane jezike. Izvorni jezik ili jezik prevoda moraju biti zvanično priznati u zemljama članicama EU ili zemljama članicama EFTA. Prijevodi s latinskog i starogrčkog (izvorni jezik) na zvanično priznate jezike su, takođe, mogući.
• Promociju prevedenog „paketa“, što podrazumijeva i odgovarajuću upotrebu digitalnih tehnologija, kao i distribuciju i promociju ovih djela.

Ohrabruju se prevodi i promocije knjiga za koje su autori dobili Evropsku nagradu za književnost.

Koja sredstva su dostupna?

Procijenjeno je da je za sufinansiranje projekata u okviru programa Književni prevodi godišnje dostupno 3,6 miliona eura. Postoje dva tipa ugovora i finansiranja, zavisno od godine kada je objavljen poziv:

Kategorija 1
• Za javne pozive za podnošenje prijedloga koji će se objavljivati svake godine do 2020., kandidati mogu aplicirati za dvogodišnje projekte za koje je maksimalni iznos bespovratnih sredstava po projektu 100.000 eura za period od 2 godine.

Kategorija 2
• Za javne pozive za podnošenje prijedloga koji su objavljeni u decembru 2013. i novembru 2016. godine, kandidati mogu aplicirati za okvirne sporazume o partnerstvu (FPA) u trajanju od 3 ili 4 godine. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po svakom sporazumu iznosi 100.000 eura godišnje.

Finansijski doprinos iz EU ne smije preći 50% ukupnih prihvatljivih troškova projekta.
 

Ko može aplicirati?

Za ovaj program mogu se prijaviti izdavači i izdavačke kuće sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, koji postoje najmanje 2 godine. 

Fizička lica ne mogu aplicirati.

Detaljnije informacije o apliciranju možete pronaći u uputstvima za  konkretne javne pozive za podnošenje prijedloga projekata, na internet stranici Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelne djelatnosti i kulturu (EACEA), ili ih možete dobiti od Deskova Kreativne Evrope.

Kako aplicirati?

Prije nego što započnete proces apliciranja:
 
1. Provjerite da li je javni poziv za podnošenje prijedloga objavljen u Službenom listu ili na ovoj internet stranici; 
2. Pažljivo pročitajte javni poziv za podnošenje prijedloga, Uputstvo i Vodič za aplikante;
3. Aplikanti moraju imati ECAS (European Commission Authentication Service) nalog. Za apliciranje možete iskoristiti postojeći ECAS nalog, a ukoliko ga nemate, otvorite ECAS nalog. Nakon što otvorite svoj ECAS nalog, vratite se na ovu internet stranicu.
 
Sada ste spremni da započnete proces apliciranja:
 
1. Svaka organizacija koja je uključena u vaš projekat mora da se registruje na Portalu za učesnike, nakon čega će joj biti dodijeljen identifikacioni kod učesnika (Participant Identification Code - PIC). U aplikaciji će biti potrebno navesti PIC. Da biste pristupili Portalu za učesnike, potrebno je da imate svoje ECAS korisničko ime i lozinku; 

2. Kreirajte svoj zvanični elektronski aplikacioni formular, takozvani eForm;  

3. Da biste kreirali eForm, potrebno je da dolje navedeno uradite bez prekidanja procesa:  

a) odaberite način finansiranja,
b) odaberite jezik,
c) odaberite organizaciju/e koja/e učestvuje/u u projektu koji predlažete,  
d) kreirajte eForm,
e) sačuvajte eForm na vašem računaru ili na lokalnoj mreži, popunite i sačuvajte eForm.
 
Završetak procesa apliciranja:
 
1. Ne zaboravite da popunite i anekse koji se obavezno prilažu uz eForm;
2. Nakon što ste popunili eForm i anekse, potvrdite ih. Potvrđivanje aktivira automatsku provjeru, nakon koje ćete biti obavješteni da li je vaš aplikacioni formular potpun. Ukoliko jeste, možete ga podnijeti online;
3. Nakon što ste podnijeli aplikaciju online, dobićete elektronsku poruku kojom se potvrđuje njen prijem i referentni broj. Ukoliko ih ne dobijete, kontaktirajte Helpdesk

 
Obavezni aneksi koji se prilažu

1. Za svaki program, veoma je važno provjeriti spisak dodatnih neophodnih dokumenata koji se šalju poštom.
2. Na poštanskom paketu treba navesti ime organizacije i referentni broj.

Dokumente treba poslati na sljedeću adresu:
 
Education, Audiovisual & Culture Executive Agency 

Creative Europe Programme (2014–2020)
CULTURE Sub-programme – Reference of Call for Proposals
Avenue du Bourget 1
BOUR 04/02
BE – 1049 Brussels
Belgium

Detaljnije informacije o procesu apliciranja možete pronaći na internet stranici Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu (EACEA), kao i u odjeljku za pozive za podnošenje prijedloga, ili ih možete dobiti od Deskova Kreativne Evrope